fredag 10. september 2010

Intervju med Asker Farvehandel!Hvem var med på og starte Asker Farvehandel, og hva er bakgrunnen for at dere startet opp?
Det er nok Dhita og Don Martin, som skal ha mest cred. De startet opp Oslo's første seriøse graffitisjappe, under navnet Sun Rekords & Cans (som senere ble Barongsai) i underetasjen til Oslo
Skateshop på slutten av 90 tallet. Der ble det solgt undergrunns hip-hop vinylplater og spraybokser mye billigere enn hos andre butikker. I tillegg var det lydstudio der og det ble også arrangert offisielle og uoffisielle fester
der. Hele lokalet ble gjort om til et kombinert graffitisjappe og utested etterhvert. Siden vi gjorde mange dekorasjonsjobber, trengte vi mye spray og fikk kvantumsrabatt av Dhita. Også begynte vi å hjelpe han med å selge cans via
nettstedet graffiti.no etterhvert. Sjappa var i Oslo, imens mailorderen ble styrt fra Asker. Men et par år etterpå ble Barongsai-sjappa gjort om fra butikk til et rent utested. I tillegg hadde det dukket opp konkurrerende butikker og
det ble mye styr. Men siden vi hadde et nettverk via mailorderen med kunder fra hele landet, så ble det ordnet ny sjappe i Asker. I samarbeid med Tare fra Frankrike lagde vi Norges største graffitimailorder. Det kommer hele tiden folk hit fra hele landet for å hamstre spray og kunstutstyr. Folk fra Trondheim og Bergen fyller opp bilene sine med flere hundre spraybokser + vi sender ut svære pakker over hele landet flere ganger i uka. Men hele greia er undergrunn, så du må kjenne oss for å få kunne bli med på lageret.


Der fikk du historien på kuns
tsjappa. Men Asker Farvehandel er egentlig mye mer enn en undergrunnsjappe. Vi gjør også mye dekorjobber. Etter å ha studert kunst og grafisk design på 90-tallet fikk vi etterhvert jobber for reklamebransjen. Så etter noen år begynte ting å ta av. Vi allierte oss med en kompis som hadde investert i eget folieutstyr. Plutselig stod vi og gjorde dekor for Roskildefestivalen, og ble senere også betalt for å gjøre graffitidekor for Sony i Hong Kong + et mobilselskap i Taiwan. Etter det ble vi kjent med verdens beste graffitimaler CanTwo fra Tyskland og gjorde jobber sammen med han. Så har ting gått av seg selv derifra med en absurd blanding av hobby og jobb, som flyter inn i hverandre.

Når startet dere å jobbe med russ?
Var selv russ på Eikeli i 1993 og dekorerte vår egen buss (A-Team) det året. På hele 90-tallet dekorerte vi dødsmasse busser med graffiti. Mest på hobbynivå. Så etter år 2000 begynte vi med folie og la etterhvert mye mer tid også på graffitibussene, og satset seriøst. Det er vel egentlig bare 10 år vi kan skryte av å ha jobbet med det på et seriøst nivå. Men det startet med første buss i 1993.

Hvorfor velger dere å stadig å jobbe med så mange russebusser?
Vi kommer fra graffitimiljøet, og der er det sånn at du vil at så mange som mulig skal se det du lager. Busser som kjører rundt i trafikken er jo perfekt, for de blir sett av alle. Kombinasjonen av masse kreative konsepter, mye engasjement og å vinne kåringer, er fett. Man får kick ut av å holde på med det.

Hva er du mest stolt av i Asker Farvehandel´s historie?
Det er eksteriøret på russebussene som er vårt hovedfokus. Så eksteriørkåringene vil alltid være det viktigste for oss å vinne. Og i 2009 vant vi 1. 2. og 3. plass på eksteriørkåringen på Lillehammer med 50 konkurrerende busser. Det var fett det!

Hvilke årstall var du russ?
1993

Hvor mye penger brukte dere?
Husker ikke nøyaktig, men tror det var litt over 10 tusen hver inkludert alt. Det var ingen som hadde gigantiske uteanlegg på den tiden - sånn som det er nå. Høytalerne og lyset var montert på taket av bussen også kjørte man rundt sånn. Det var først etter år 2000 at folk begynte med mobilkraner og ting begynte å bli overdimensjonert.

Hvis du fikk være russ for 1 dag i 2011, hva ville du gjort?
Det går ikke å feire russetiden bare én dag. Men om det skulle vært noe bare én dag, så måtte det vært å reist til Stavangertreffet. Stavanger er russens svar på Roskilde. Det er det største og mest varierte treffet.

Hva er deres beste tips til russ som er på buss?
Ha møter med avstemminger og planlegg detaljer allerede før jul - sånn at designet kan startes tidlig. Det er så mange som venter til ute i februar/mars, også får de helt sjokk i april måned og ender opp med en kjip halvferdig buss. Ikke ring oss i april, for da er både vi og de fleste andre erfarne designerne fullbooket med sprengt kapasitet.

Som dere ser ut ifra intervjuet har Asker Farvehandel jobbet med russebusser siden dere ble født og har lang erfaring bak seg. Disse gutta vet hva de driver med og kan hjelpe med å gjøre deres russetiden til en perfekt opplevelse! Er du interessert i mer info om Asker Farvehandel og deres tidligere arbeid, kan du sjekke ut hjemmesiden deres: Graffiti.no


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar