fredag 8. april 2011

Spy og drit, pupper og lår!Fyll og spetakkel, spy og drit, pupper og lår. «Hjelp, vi er russ!» fornekter seg ingenting. Vårens villeste eventyr kommer snart til en kino nær deg.

Kenneth Olaf Hjellum debuterer som spillefilmregissør med «Hjelp, vi er russ!». Han bodde rundt 11 år i London og studerte ved London Film School, før han flyttet til Oslo. Han har bachelor og master i film, og levde mange år på sultegrensen mens han jobbet som produksjonsassistent og dreiv og lagde nullbudsjettfilmer.

Så plutselig fikk han anledning til å jobbe som script supervisor på en langfilm, og dermed kom han innenfor døren i den norske filmbransjen. Til sammen har han scriptet en 4-5 filmer de siste årene.

VÅRKÅT NORSK UNGDOM
«
Hjelp, vi er russ!» er i samme ånd som amerikanske tenåringskomedier og High School-filmer. Den slags har merkelig nok vært en mangelvare her i Norge, men nå får vi altså en trippeldose vårkåt norsk ungdom i full sprang. Handlingen er lagt til det fiktive stedet Ødvåg, «Norges aller minste og mest forblåste lille høl»

Her møter vi kompisparet Robert og Markus, som gleder seg vilt til russefeiringa. Men så forsvinner alle pengene de skulle feste for, den mugne rektoren på skolen har som hobby å gjøre livet deres surt, og den lokale lensmannen er en lidderlig drittsekk på jakt etter unge jenter. Jo da, det blir en russetid med mye moro.

- Jeg håper filmen forteller litt om essensen ved det å være russ, sier regissør Hjellum.

- Kameratskap og opplevelser, the final blow out før man trer inn i de voksne rekker.

- Du deler manus med Stig Frode Henriksen («Kill Buljo», «Død snø»). Hvem kom på ideen i utgangspunktet, og hvordan jobbet dere sammen?
- Ideen er opprinnelig min, men Stig Frode var med og utarbeidet førsteutkastet. Han er jo flink på dialog. Jeg dro til Alta og sammen banket vi ut et førsteutkast i løpet av noen uker, med utgangspunkt i min treatment.

- I etterkant har jeg skrevet flere utkast over en ettårs periode. Jeg sendte jo manuset til Stig Frode underveis, men han er mindre god på IT for å si det sånn.

pic

- Hvorfor trenger norsk film «Hjelp, vi er russ!»?
- Trenger er vel et sterkt ord. Jeg syntes det er et sunnhetstegn for enhver bransje at det er bredde. Noen ganger har man lyst på arthouse, noen ganger popcorn. Hvorfor skal det være så uglesett at man er der for å underholde? Det er ikke som om vi har brukt 20 millioner skattepenger for å gjøre det.

- Filmer i denne sjangeren har det vært flust av borte i statene, men ikke så mye i Norge. Hvorfor? Er norsk film treig, rett og slett?
- Jeg tror norsk film lider litt av at det alltid må være en slags tyngde i bunn av filmen. Det skal liksom koste litt for å få noe ut av filmen. Vi har kanskje vært for redde til å holde hendene opp og si «Her har dere en sjangerfilm, kos dere!». Vi jobber tross alt i et publikumsbasert medium. Det har de skjønt i Hollywood.

UMOTIVERT NAKENHET
- Russefeiringa i filmen foregår på et lite sted. Er det morsommere å være russ ute på bygda enn i byen?
- Jeg tror at siden ingenting skjer på bygda, så blir det mer aktiv dugnadsånd, man arrangerer ting og skaper moroa selv. Jeg husker vi lekte sisten med bil rundt i bygda, kanskje ikke helt lovlig. Kanskje ikke så morsomt heller, haha!

- Dere selger mye naken hud og pupp, fyll og fest i filmtraileren. Kommer filmen til å holde det den lover?
- Vel, det hører jo med til High School-sjangeren at man har helt umotivert nakenhet, så det var viktig for meg å få med. Jeg syns selv det er morsomt når man bare plutselig ut av det blå ser en masse nakne mennesker i scener som ikke trenger det!

- Men «Hjelp, vi er russ!» handler jo også om en liten gjeng som legger ut på tur, og det er jo litt krangling og splid innad i gruppen. Forhåpentligvis blir publikum glad i karakterene, og interessert i hva som skjer videre med dem. Dette er ikke Porky’s, hvor den ene rumpe-gagen snubler over den andre.

- Er det noen av skuespillerne som faktisk er russ av året?
- Yes! Erlend, Even og Kristi Helene er russ i år, så de får nok en minnerik tid!

- Persongalleriet ser tilsynelatende ut som en blåkopi av tilsvarende High School-komedier fra USA. Gir dere karakterene et norsk tilsnitt også? Er folk «gærne» på en norsk måte, liksom? Blir gjenkjennel- seseffekten stor for den jevne norske ungdom?
- Jeg har forsøkt å gi karakterene norske situasjoner og utseender. Thomas Berg spiller en eldre drittsekk- kjæreste med brunkrem og BMW, og jeg tror de fleste kjenner igjen det svinet som alltid datet ungjentene på skolen. Og hippieaktige folkehøgskoler er jo urnorsk. Jeg har også en homage til lokale nyheter flere ganger i filmen, med herlig amatørbilder og klønete reporter!

KJENTE NAVN
- Kristoffer Joner spiller en kåt, geskjeftig purk. Er det han mot røkla, eller møter russen annet motbør også?
- Kristoffer spiller en borderline psykotisk lensmann, men i High School- sjangeren er som regel alle autoritetsfigurer bad guys. Så vi har også Are Kalvø som døll rektor, Camilla Frey som ondskapsfull storesøster, og Kristian Figenschow som slem, puritansk pastor.

pic

- Hvilken farge hadde du på russedrakta di?
- Rød! Med masse svart sprittusj da, stort sett tegninger og bandnavn.

- Noen gode minner fra russetiden?
- Jeg husker russetreffet på Hellerudsletta, en kompis av meg med glassøye var sulten, og fant ut at Røde Kors-teltet var fullt av godsaker, mat, kaffe, etc. Men for å komme inn dit måtte han være syk, så han la seg ned og spilte døddrukken. Etter hvert kom noen Røde Kors-folk og sjekket på han. Da de lyste med lommelykten sin inn i glassøyet hans for å sjekke reaksjon, ble det total panikk! De spurtet av gårde med han på båre! Han begynte å le, men Røde Kors folka så ikke humoren i det.

- Er russefeiringa mislykka hvis man ikke får pult?
- Neida, det går jo an å skryte på seg ligg, også! Haha!

Tekst og bilder fra: filmmagasinet.no

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar